Breiwerk blocken, opspannen en stomen

blocken
Je breiwerk in bad! De meeste breisters zijn blij wanneer hun brei project klaar is en naaien het daarna direct aan elkaar of gaan het gelijk gebruiken.

En wees eerlijk dat is toch het leukste moment! Toch is het voor veel breiwerk goed om het voor je het in elkaar zet te blocken.

 

Waarom blocken?

Blocken zorgt ervoor dat de steken in je breiwerk er veel mooier en gelijkmatiger uit gaan zien. Ook valt het breiwerk mooier nadat het is geblockt.

bolletje-wolZeker wanneer de delen nog aan elkaar gezet moeten worden kan het opspannen wonderen doen voor de vorm. Het maakt dat de naden plat zijn en de steken goed zichtbaar voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Ook kantbreiwerk wordt veel mooier door het blocken. Het is de finishing touch voor je breiwerk, die de uren die je in het breien hebt gestopt nog waardevoller maken.

Door het breiwerk in vorm en op maat op te spannen krijgt het breiwerk de gewenste vorm. Wanneer je bijvoorbeeld vierkantjes breit om later in elkaar te naaien is blocken iets wat je absoluut niet mag overslaan.

Wat is blocken?

Blocken is het nat of vochtig maken van het breiwerk om het daarna in vorm te laten drogen.

Niet iedere soort breigaren en breiwerk is hiervoor geschikt en je moet ook zeker weten of jouw breiwerk geschikt is voor de manier van blocken waar je voor kiest.

Je kunt kiezen voor de natte block, de stoom block of blocken met een vochtige doek.

Hoe kun je blocken?

Blocken kan op verschillende manieren gedaan worden. Voor een deel is de methode die je kiest afhankelijk van het garen waarmee je hebt gebreid.

proeflapjeControleer voor je gaat blocken op het brei etiket het wasvoorschrift van de wol die je hebt gebruikt. Hoe makkelijker je de wol kunt wassen, des te natter kun je blocken.

Je kunt ook voor de zekerheid eerst een proeflapje blocken op de manier de je wilt gaan gebruiken om te zien of de wol er goed tegen kan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*